Næh, det er jo ikke hver dag, at man bliver 5 måneder, vel?

Hans. Hansen. Ikke rigtig baby Løye mere, ikke på samme måde som tidligere i hvert fald. Jeg er stadig der, hvor jeg er megahøj på den bedste fødsel ever. Jeg føler mig fortsat som en sej kvinde og det gjorde jeg fandeme igen… føde et barn og samtidig være så meget i zen. Åh.

Sidste mandag stoppede jeg med at amme, efter min sygdomsperiode med massiv opkast og efterfølgende en lang rekreation på et par uger, og trods stor indsats fra både mig og Hans, så kunne jeg bare ikke holde mælkeproduktionen i gang. Så nu er han røget på flasken og så bliver han introduceret til grød 3 gange om dagen. Han er allerede verdensmester i at spise med en ske og flasken tager han uden problemer.

I dag er Hans 5 måneder gammel og på så mange måder ubeskrivelig ny og på så mange måder har han altid været her. Der er ingen tvivl om, at han trives. Han er noget nær det mest langmodige barn, som jeg kender.

I den her uge er vi begyndt at arbejde med hans søvn. Ikke at der er noget galt med hans søvn, han sover i snit 15 timer i døgnet og har længe været klar til at putte kl. 19 og så sove til 5-6 næste morgen med to optankninger undervejs.
Det er mere om dagen, hvor der gerne må komme lidt sammenhæng i det, så han sover to sammenhængende timer midt på dagen mod normalt 40 minutter med halvanden times interval samtidig skal han også lære, at han ikke skal falde i søvn i mors eller fars arme, mens vi vader frem og tilbage, selv om det ellers er drønhyggeligt, for Hans altså.

Det går faktisk fint. Der kan selvfølgelig kommer mange udsving undervejs, men her tre dage inde i den første uge og han – med lidt brok – har affundet sig med at falde i søvn i sengen, selvfølgelig med en forældre ved siden af sig og en hånd på maven (i klapvognen falder han bare i søvn). Han sover ca. 1 time om morgen, hvor jeg afleverer Harald, så en halv time om formiddagen, to timer om eftermiddagen og så en halv time igen sidst på eftermiddagen. Middagsluren er faktisk mest den, der skal arbejdes med, for han vågner som regel efter 45 minutter og hvis jeg ikke fanger ham med det sammen, så når han ofte at vågne helt op. Indtil videre er det gået o.k. (så mangler vi bare at Nemesis straffer mig for at have begået hybris).

Gustav er vild med sin lille-lillebror, og han er god til at hjælpe med ham, når jeg lige er optaget af noget andet, og Hans kikker på ham med store beundrende øjne. Harald vil også gerne vise, at han kan. Det er bare lidt mere kompleks, dels fordi Harald ikke helt forstår, at Hans kun er en baby og der skal en vis portion tålmodighed til, hvis man gerne vil have Hans til at grine. Den tålmodighed har Harald ikke altid og så bliver han ked af, at Hans ikke lige griner. Det er ikke nemt at være 4 år i den sammenhæng.

Jeg synes også, at det er nemmere med en baby den her gang. Jeg er stadig i den der zentilstand fra graviditeten og fødslen. Selvfølgelig er det hårdt, men det er nemmere at acceptere. Det passede bare lige med en baby mere til os.

IMAG0802

Lille store Hansen

I dag har Hansen været en del af vores familie i 4 måneder. Allerede 4 måneder og han hører slet ikke til i kategorien nyfødt længere, aj men for pokker han blev jo nærmest født i sidste uge og alligevel for flere tusind år siden. Det er et underligt paradoks sådan med på én gang at være helt ny og på én gang at have været her hele tiden.

image

Undskyld, men jeg har travlt med at være mor

Usikkerheden er den værste og fuldstændig til fælles med de andre perioder med små babyer i huset. Trætheden er en fysisk ting, den kan jeg for det meste gøre noget ved og mest accepterer jeg, at det er sådan det er, lige nu.

Jeg har en tendens til at glemme, at Hans ikke har været her altid, at han stadig er ny med sine 9 uger, 6 kg og 60 cm. For jeg har været på barsel længe og jeg har ventet på ham længe. Nu er han her, og så starter jeg forfra med at famle i blinde.

Vi bliver bedre til det. For det bliver nemmere og der kommer en rytme til både mig og Hans, som jeg med tiden kan planlægge ud fra. Den er ret fast om morgenen og giver mig to timer til at følge Harald i børnehave, smøre morgendagens madpakker, sætte en vask over og stadig have tid til overs til en kop varm kaffe og stirren ud i luften. Resten af dagen giver endnu ikke mening.

Nej, slyngvuggen skal ikke skubbes som en gynge, der kræver høj fart!

Hans sover i sin slyngevugge, radioen spiller og udenfor er det koldt. Der er noget helt enestående ved at være på barsel med en baby og selv om det ikke er første gang, så er det alligevel nyt. For vi skal alle tilpasse os, finde os til rette (igen!) og afprøve vores nye roller. Det fungerer nu egentlig meget godt og vi kan selvfølgelig trække på tidligere erfaringer, men der er også øjeblikke, hvor vi famler i blinde.

Jeg synes faktisk, at jeg er i det – også når gråden bliver lidt for intens, trætheden lidt for tyk og overskuddet til de to andre lidt småt. Jeg har ingen planer i løbet af dagen, tager tingene som de kommer. Jeg befinder mig lige i orkanens øje på godt og ondt, og når bølgerne går lidt højt, så er det rart at kunne skrive om det, så det ikke sætter sig som en modbydelig indeklemt forstoppelse og forpester alt omkring mig.

Babygråd er frustrerende, specielt når alt er afprøvet og det er noget indeni i Hans, der gør ondt. Og så er det lige meget om det er gråd i 30 sekunder, som i øjeblikket føles som flere timer eller en hel aften og nat, hvor han beslutter sig for at øge mælkeproduktionen og ens brystvorter gør så ondt af at blive suttet på.

Jeg synes ikke, at man kan forberede sig på et barn mere; det hele bygger på en forestilling om, hvordan det kan være. Denne forestilling er til enhver tid farvet af den tilstand man befinder sig i lige nu. Gustav og Harald er store drenge, de kan rigtig meget selv og så træffer man jo en beslutning på baggrund af dette. Jeg ved godt, at en baby kræver rigtig meget tæt kontakt og dermed efterlader mindre tid til andre opgaver, andres behov. Jeg er jo ikke naiv, men derfor må det vel godt komme bag på en.

Min blog kommer til at flyde over med babyindlæg af forskellig art; det er sådan, jeg bruger min blog. Børn fylder meget i mit liv, deres trivsel og min egen formåen i forhold til det at være mor. Jeg tænker meget over tingene og jeg kan godt lide at sætte ord på det, for det betyder, at jeg får det afleveret et sted og det er min måde at bearbejde tingene på. Når jeg skriver, så får jeg afstand til tingene og det er med til at ændre mit syn og indstilling.

Der er også indlæg, der aldrig ser dagens lys, fordi de – som jeg skriver dem – pludselig synes overflødige og banale: Var mit problem virkelig ikke større og det har jeg allerede en løsning på-agtige.

Jeg ved godt, at Gustav og Harald ikke tager skade af at behovsudsætte eller få at vide, at lige der skal de nok ikke stå og holde koncert med tromme og mundharmonika, for det er faktisk lige der, at Hans sover. Men det ændrer ikke på, at jeg indimellem føler mig som nej-mor med nedadvendte mundvige. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg er den eneste, der har det sådan. Jeg tænker, at det er sådan, det er med og uden ny baby i huset.

Den første tid med en baby er pokkers intens, og babyen er da heller ikke lutter lagkage, for man kan ikke lege med ham, man må ikke slæbe rundt på ham, komme perler i næsen på ham, slikke på ham, nulre hans sutter med ens varme fødder, stikke sin finger fuld af jord og snot i munden på ham eller forære ham en tissemyre. Faktisk tror jeg, at det mest er det, som drengene reagerer på, at Hans er overalt i lejligheden, men man kan ikke bruge ham til noget. Endnu.

Der lægges nye rør

Babygråd har det bare med at ramme et stresscenter i kroppen, specielt den gråd, der ikke lader sig trøste. Sådan dage har vi med Hans.

Det er ikke kolik som med Harald og der er ikke er mønster i gråden. Den ene dag om aftenen, den anden om dagen. Så lige når man synes, at nu har man fundet en rytme og det er en smule forudsigeligt, så kan man ikke regne med det alligevel.

Vi tror, at han er ved at få lagt nye rør og tænker at hans indre kloaksystem snart er helt udskiftet og klar til brug uden brok.

Det er øjeblikke

Jeg tror ikke, at jeg er mere presset end så mange andre; hjælp eller ej. Lige som jeg heller ikke føler, at forældreskabet til tre drenge er en uoverkommelig opgave. Der vil altid være dage, hvor den næste time er svær at forestille sig, men når dagen er gået så kom vi alle sammen om på den anden side.

Jeg ved godt, hvad der trigger mig. Til gengæld ved jeg også godt, at det ikke er hver dag, at man tænke rationelt og klart. Mest er det jo øjeblikke, der virker håbløse, ikke fordi de nødvendigvis er det, men fordi ens egne forestillinger om, hvordan det burde være ikke bliver indfriet. For jeg kan sagtens hjælpe Gustav og Harald med at dække deres behov og der er ingen skam i livet ved at bede dem vente eller hjælpe hinanden. Det er mest fordi, at jeg, i det øjeblik, kunne ønske at Hans ikke lige græd, så jeg kunne kysse Harald i søvn, når han nu beder om det eller at tegne tændstiksmænd med Gustav. I øvrigt er det jo heller ikke akut hverken kys eller tegning, men nok snare en reaktion på, at de kan se, at mor er optaget af noget andet. Af ham Hansen, igen.

Ting er presset på baggrund af forventninger, men det har det også med at løse sig selv.

Jeg føler mig ikke som et offer og faktisk synes jeg, at vi får det til at fungere. Jeg synes, at vi skaber plads… men der er ingen tvivl om, at alting er lettere med to sæt hænder. Nogen gange er det mormors; fordi hun vil.

Havde vi fået tre børn, hvis vores vilkår var anderledes? Det spørgsmål vil aldrig lade sig bevare, gør hvad er vores vilkår? Mormors hjælp? Farfar og farmors hjælp? At Cirkeline døde? Jeg aner det ikke. Vi har fået tre dejlige drenge og den sidste kom for fem uger siden. Alting er stadig nyt.

Nogen bruger tiden, mens babyen sover, på at sove, læse, strikke. Det fungerer ikke for mig. Jeg trives med at være et skridt foran og det er med ro, at jeg gør klar til aftensmaden og bagefter selv får noget mad, som ikke er flydende og ikke skal klares med en hånd. For allermest stressende er det, når baby græder og man ikke kan trøste… og så er det lige meget hvor mange voksne, der befinder sig på matriklen.

Og det er heller ikke hele tiden, at Hans græder. Han er jo bare en baby.

Hænderne fulde

Lige så fantastisk det dybest set er at være forældre, lige så hårdt kan det være. Der er dage hvor tingene bare er lidt mere presset, fordi den gode idé man fik tidligt i morges, måske ikke var helt så gennemtænkt sidst på eftermiddagen, hvor man står alene med mange børn og det ene af dem bare skriger.

De dage har jeg lyst til at tude og føler mig som en kæmpe fiasko; fordi jeg ikke lige kan overskue at skulle køre bil alene med tre drenge i 1½ time; fordi jeg ikke lige kan overskue at være alene med tre drenge mens Ulrik er til petanque eller til møde. Og så bliver stemningen her hjemme bare lidt mere underskudsagtig, og spørge om hjælp det skal jeg heller ikke, det er jo mig, der har bestemt mig for alle de børn; mit ansvar.

Virkeligheden er bare ikke så sort og hvid. Det ved jeg jo for helvedet godt. Ligesom jeg også godt ved, at det kun er for en periode, at det er så intenst som nu. For det er jo nu, lige nu, at der går en hel voksen fra til Hans, og det er mig. Det betyder også, at jeg skal vænne mig til tanken om, at jeg ikke er lige så meget til stede i Haralds og Gustavs liv, som jeg gerne vil være og samtidig skal jeg acceptere, at de afsavn de og jeg lider i forhold til hinanden; det er prisen for en lillebror og på den lange bane, er det godt givet ud. Det vælger jeg at tro på.

Jeg er et privilegeret menneske. Vi er en privilegerede familie. Det ved jeg godt. Lige som jeg også godt ved, at en stor del af mit overskud skyldes, at jeg bl.a. har en mor, der gider tage aktiv del i min familie. Hjælpe med at hente Harald fra børnehave, lige blive hængende indtil Ulrik kommer hjem og give en hånd med, når Gustav har 3 kammerater med hjem fra skole til leg og grill i haven. Jeg er taknemlig og jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg nogensinde skal sige tak. Jeg ved også godt, at min mor kun gør det, fordi hun har lyst og selv får en masse ud af det. Hendes relation til drengene er dyb, og det er den, fordi hun selvfølgelig har investeret i relationen.

#mavekneb

Jeg har flere indlæg om forældreskab, som jeg gerne vil skrive, men tiden er ikke helt til det. I dag har det været mavekneb, der har sat dagsordnen og for at overleve har jeg smækket følgende billeder op på de hurtige medier:

Mavekneb.

image

Endelig ro.

image

En kort fornøjelse.

image

Han ER sød. Mad og ud og køre, så går det lidt endnu. Trods alt.

image

Nu er det weekend. Alle er hjemme. Jeg har lagt billet ind på et bad. Bare inden mandag.

Får du sovet?

Det er nok det spørgsmål, jeg oftest får. Det gør jeg, men det er ikke 8 timers sammenhængende søvn. Hans er en baby på 4 uger og han spiser stadig med ca. 2 timers mellemrum, så min søvn er afhængig af hans. Om natten bliver jeg vækket og lægger ham til brystet og så sover vi videre, men jeg bliver stadig vækket og derfor er min søvn på ingen måde dyb eller udhvilende.

Om dagen er det væsentligt mere svært for mig, at få ham til at sove med mindre han får lov til at sove mave mod bryst, men sådan kan jeg ikke ligge henslængt hele dagen i sofaen. Det bliver jeg næsten mere træt af. Han sover egentligt fint i sin vogn, hvis den er i bevægelse, men der er jo ikke megen afslapning eller pleje af egne behov ved at skridte hele 2900 og de omkringliggende kommuner af, vel?

Han kan være en times tid om at falde i søvn og så er der ikke lang tid til han vågner igen for at spise.

Så jeg har rigeligt at se til og jeg får sovet lidt her og der, men min krop er i konstant alarmberedskab. Sådan var det også med de andre og jeg tænker, at sådan er det vel generelt med børn på 4 uger. I hvert fald er det sådan det er for mig og mine børn. Det er bestemt hårdt, men det kommer ikke bag på mig og en dag så vender det igen.

Indtil da gør jeg mig ikke store forventninger om, jeg kan sidde med strikketøjet i længere tid eller en bog eller spise med kniv og gaffel. Jeg er på, hele tiden og synes det er en stor dag, hvis jeg har været på lokum uden barn og dermed undgår en forstoppelse. Det med et bad er alligevel noget opreklameret lort.