Og så blev jeg enig med mig selv om, at jeg har rigeligt med børn.

Jeg havde måske kun lige trykket send på indlægget om aldrig mere at få flere børn og jeg havde kun lige mærket alle de store følelser, der er forbundet med graviditet, fødsel og livet med børn. Jeg havde kun lige præcist tænkt, at det var uforståeligt og vedmodigt, da jeg står i Kastrup lufthavn en tirsdag lige efter midnat og venter på vores bagage. Vi havde klaret flyveturen fint og der var intet i forhold til mine børn. De stod pænt og ventede.

Til venstre for mig stod en familie. En mor, en far og fem børn i alderen (tror jeg) 13 til 2 år. Forældrene virkede yngre end mig og Ulrik. Børnene opførte sig pænt, de hjalp hinanden og forældrene virkede glade og godt med overskud. Moderen var gravid med sit 6. barn. Og lige der blev jeg enig med mig selv om, at jeg har rigeligt med børn.

De skræmte mig ikke. Familien på snart seks børn og to voksne. Overhovedet ikke. Det var jo ikke mere end et par dage siden, at jeg selv havde sagt ja tak til flere børn, flere gode graviditeter og flere gode fødsler, og hvorfor stoppe når først man har taget på det, hur?

Det som skræmte mig var min egen reaktion. Jeg stod bare der i lufthavnen og stirrede på dem og tænkte ved mig selv, det er fandeme unaturligt med alle de børn. Ikke på deres vegne, det havde intet med den familie at gøre (for de havde styr på deres), men på mine vegne. Jeg blev mæt og vidste bare, at lige meget hvor skøn en graviditet er, lige meget hvor god en fødsel kan være, lige så meget følger der med de næste mange år i forhold til søvnløse nætter, bekymringer, konflikter med ungerne og sig selv, mangel på plads og mentalt overskud. Selvfølgelig følger der en masse fedt med, kærlighed, sjov, gode oplevelser og mentalt overskud.

Så der i lufthavnen stod jeg, kikkede på familien, der havde fået samlet deres bagage og var på vej ud i den kolde nat og hviskede stille for mig selv, jeg har hattrick og det er rigeligt.

Aldrig mere?!

Forrige fredag var jeg, og Hans, en tur forbi mit arbejde. Det var så fedt at se mine kolleger igen og hilse på de nye, der er kommet til. Jeg savner mit arbejde, mine kolleger samtidig med at jeg stornyder min barsel med Hans og suger alt ud af den, som overhovedet er muligt, velvidende at det bliver min sidste barsel. Nogensinde. Åh manner, hvor det bider at skrive sådan og får næsen til at løbe en lille smule. Ti år af mit liv har jeg brugt på graviditeter, fødsler og barsler, og selv om nætter med sparsom søvn kan få mig til at sige, at jeg aldrig skal have flere børn, så er det fandeme underligt, at jeg aldrig skal have flere børn.

Selvfølgelig skal jeg nyde de børn, som jeg allerede har, hvilket jeg i øvrigt også gør. Men for pokker aldrig mere, aldrig aldrig mere?!

Næh, det er jo ikke hver dag, at man bliver 5 måneder, vel?

Hans. Hansen. Ikke rigtig baby Løye mere, ikke på samme måde som tidligere i hvert fald. Jeg er stadig der, hvor jeg er megahøj på den bedste fødsel ever. Jeg føler mig fortsat som en sej kvinde og det gjorde jeg fandeme igen… føde et barn og samtidig være så meget i zen. Åh.

Sidste mandag stoppede jeg med at amme, efter min sygdomsperiode med massiv opkast og efterfølgende en lang rekreation på et par uger, og trods stor indsats fra både mig og Hans, så kunne jeg bare ikke holde mælkeproduktionen i gang. Så nu er han røget på flasken og så bliver han introduceret til grød 3 gange om dagen. Han er allerede verdensmester i at spise med en ske og flasken tager han uden problemer.

I dag er Hans 5 måneder gammel og på så mange måder ubeskrivelig ny og på så mange måder har han altid været her. Der er ingen tvivl om, at han trives. Han er noget nær det mest langmodige barn, som jeg kender.

I den her uge er vi begyndt at arbejde med hans søvn. Ikke at der er noget galt med hans søvn, han sover i snit 15 timer i døgnet og har længe været klar til at putte kl. 19 og så sove til 5-6 næste morgen med to optankninger undervejs.
Det er mere om dagen, hvor der gerne må komme lidt sammenhæng i det, så han sover to sammenhængende timer midt på dagen mod normalt 40 minutter med halvanden times interval samtidig skal han også lære, at han ikke skal falde i søvn i mors eller fars arme, mens vi vader frem og tilbage, selv om det ellers er drønhyggeligt, for Hans altså.

Det går faktisk fint. Der kan selvfølgelig kommer mange udsving undervejs, men her tre dage inde i den første uge og han – med lidt brok – har affundet sig med at falde i søvn i sengen, selvfølgelig med en forældre ved siden af sig og en hånd på maven (i klapvognen falder han bare i søvn). Han sover ca. 1 time om morgen, hvor jeg afleverer Harald, så en halv time om formiddagen, to timer om eftermiddagen og så en halv time igen sidst på eftermiddagen. Middagsluren er faktisk mest den, der skal arbejdes med, for han vågner som regel efter 45 minutter og hvis jeg ikke fanger ham med det sammen, så når han ofte at vågne helt op. Indtil videre er det gået o.k. (så mangler vi bare at Nemesis straffer mig for at have begået hybris).

Gustav er vild med sin lille-lillebror, og han er god til at hjælpe med ham, når jeg lige er optaget af noget andet, og Hans kikker på ham med store beundrende øjne. Harald vil også gerne vise, at han kan. Det er bare lidt mere kompleks, dels fordi Harald ikke helt forstår, at Hans kun er en baby og der skal en vis portion tålmodighed til, hvis man gerne vil have Hans til at grine. Den tålmodighed har Harald ikke altid og så bliver han ked af, at Hans ikke lige griner. Det er ikke nemt at være 4 år i den sammenhæng.

Jeg synes også, at det er nemmere med en baby den her gang. Jeg er stadig i den der zentilstand fra graviditeten og fødslen. Selvfølgelig er det hårdt, men det er nemmere at acceptere. Det passede bare lige med en baby mere til os.

IMAG0802

Tænk en gang at jeg skulle ende op med at blive sådan en, der er pissegod til at føde.

Jeg kontaktede Rigshospitalet torsdag morgen efter en dårlig nat, og de bad mig komme ind kl. 08. Her beklagede de håndteringen og bad mig lige vente et øjeblik. Det gjorde jeg og kort efter kom jordemoderen ud og sagde, at nu tog de vandet på mig. Her efter blev vi sendt ud på en gåtur i små 2 timer for at få lidt skred i tingene og fordi vandet ikke ligefrem var gået i en stor skylle. Vi gik ned til Trianglen og på det tidspunkt lignede jeg godt nok en, der havde pisset i mine bukser. Vi købte en kop kaffe og gik tilbage og lidt omkring, da det efterhånden blev for koldt at rende rundt med våde bukser. Tilbage på fødegangen fik jeg skiftet tøj og der var gjort en stue klar til mig. Her blev jeg mødt af den sødeste jordemoder og vi talte lidt om forløbet, før, nu og fremtidigt.

Hun syntes, at jeg skulle få et lavement, gå til frokost og bagefter komme tilbage og så ve-stimulerende drop, fordi der ikke var kommet veer efter de havde taget vandet. Det gjorde vi og kl. 14 fik jeg lagt drop, kl. 16 var jeg aktiv i fødsel. Veerne tog til og jeg sagde nej tak til smertelindring, jeg skulle bare ikke have noget (epidural som tidligere), der potentielt kunne forsinke forløbet, for den sødeste jordemoders vagt sluttede kl. 19 og det skulle bare ske inden.

Det gjorde det. Kl. 18.15 i et sand smertehelved af 3 presseveer kom Hans til verden, den mindste af alle vores unger med sine 51 cm og 3140 gram. Han var smurt ind i fosterfedt og fik en turkis tophat på. Han lignede godt nok en smølf. Det var den bedste af alle mine fødsler. Jeg var så mentalt moden og klar til være til stede under fødslen, og Hans var også den af alle vores unger, der var stort set upåvirket af forløbet. Hans hjerterytme var så godt som stationær, og jeg stod op under det meste af udvidelsesfasen, hvilket fungerede rigtigt godt. 4 timer efter fødslen tog vi hjem.

Nu er vi hjemme. I morgen kommer både jordemoder og sundhedsplejerske på besøg. Han er stadig super lækker og blød og dufter godt. Gustav er ikke synderlig imponeret, Harald derimod tager sin nye rolle som storebroder til baby Hans meget alvorlig. Virkelig alvorlig.

Der er plads til forbedring af deres håndtering af forløbet, selv min journal blev væk under fødslen og de fik heller ikke kontaktet mig dagen efter fødslen, som er procedure efter en ambulant fødsel… men lige nu er det en parentes, for jeg er så stolt af min præstation under fødslen, så stolt af mig selv og jeg befinder mig stadig en lykkerus. Tænk en gang at jeg skulle ende op med at blive sådan en, der er pissegod til at føde.

Hansen

Og tak til dig, dig, dig og ikke mindst dig for opbakning, trøst, interesse og lykønskninger på hjemmeside, facebook, instagram og telefon.

Og pludselig så glemte de mig…

De sidste 3 uger af min graviditet med Cirkeline var frygtelige. Jeg var på fødegangen i tide og utide, bl.a. fordi jeg ikke kunne mærke liv. De havde ændret min termin mange gange og i min optik gik jeg på overtid 3 uger før deres beregner. Så jeg var ramt på flere parametre og naturlig nervøs, men det gjorde ingen forskel for dem. Da jeg ifølge mine beregner (set i lyset af insemineringen) var fulde 43 uger henne, var jeg en tur på fødegangen igen. Min krop havde det skidt og der var ingen snarlig fødsel under opsejlning. En jordemoder forbarmede sig og tog vandet, fordi det kunne tages. Fostervandet var grønt og herefter begyndte tingene var skulle gå lidt stærkt. Desværre tog det 14 timer fra de tog vandet og til Cirkeline blev født og på de 14 timer blev jeg mere og mere stresset, Cirkeline blev mere og mere stresset og jeg holdt til sidst helt op med at kunne samarbejde. Jeg fik besked på, at jeg ikke måtte få noget at drikke eller spise og det nok ville ende med et kejsersnit, når jeg nu ikke ville samarbejde. Jeg var bange. Ved 3. vagtskifte kom en jordemoder ind, hun indtog rummet og tog styringen, endelig kom Cirkeline ud ved min egen hjælp, men hun var så medtaget af fødslen, at jeg ikke måtte se hende med det samme. Efter 4 dage kom vi hjem.

Selv om Cirkelines død intet havde med den hårde fødsel at gøre, så var der ingen tvivl om, at den efterfølgende igangsættelse af både Gustav og Harald i uge 39 handlede om at gøre det trygt og delvist forudsigeligt for mig, og sådan oplever jeg også begge forløb. Jeg vidste godt, at igangsættelser kan trække ud, men jeg følte mig hele tiden velinformeret og tryg, og min oplevelse af begge de fødsler er også, at det gik som det skulle i forhold til ve-udviklingen og lignende.

Denne min 4. graviditet har været skønt. Jeg har nydt hvert øjeblik og har haft det fantastisk. Tidligt i forløbet blev det bestemt, at jeg også skulle sættes i gang den her gang. Der var ingen grund til ikke at gøre det. Det startede også fint, de kunne – som håbet både hos dem og os – desværre ikke tage vandet, i stedet ville de så gå lidt mere progressivt til værks og sætte mig på fuld dosis ve-stimulerende hormoner den første dag. Det lod også til at virke og de var fortrøstningsfulde og da jeg efter et tjek på fødegangen efter dagens 3. dosis, så var planen, at de ville tage vandet næste morgen.

Næste morgen var der pludselig ikke længere tid til mig. Jeg kom bag i køen og selv om, at havde svært ved helt at acceptere det, så var jeg trods alt fuld forståelig med det faktum, at igangsættelser viger pladsen for det spontane og akutte. Men de var opmærksomme på mig, som de sagde og jeg kunne bestemt ind til et tjek-op midt på dagen. Jeg brugte et par timer på at komme mig over den skuffelse og da jeg kom ind på fødegangen kl. 14 så alt fint ud, hvorfor vi blev sendt hjem med beskeden om, at de ville ringe mig ind mellem kl. 15 og tidligt torsdag morgen med henblik på at tage vandet. Så vi tog hjem og ventede.

Her er vi stadig. Rigshospitalet har ikke kontaktet mig, og der var kan være en million gode grunde til det, men jeg er et helt andet sted nu. Jeg kan ikke længere tage det rationelle ind. Jeg føler mig stresset, tidligere tegn på at noget var i gærde er forsvundet, jeg har ikke længere nogen fornemmelse med min krop. Jeg har stort set ikke sovet i nat. Jeg har grædt, for jeg er bange, og frustreret og er begyndt at frygte, at det her ender med en fødsel som Cirkelines, en fødsel hvor jeg ikke længere kan samarbejde, fordi jeg ikke længere ved hvad jeg skal regne med.

Hele tiden er min krop i en slags alarmberedskab, den står standby og samtidig skal det omkring mig fungere. Der er stadig 2 drenge, der også har brug for en vis form for regelmæssighed og som også er begyndt at være frustreret over at baby ikke kommer, og at mor ikke helt er til stede. Det er et underlig vakuum, for den rationelle side af migkan sagtens rumme, at virkeligheden nu en gang er foranderlig og ingen er herre over særligt meget, og så længe jeg kan mærke liv, så må jeg tro på, at alt er som det skal være. Det er til gengæld svære at overtale følelserne til den virkelighed. De mosler rundt i mig og giver mig hjertebanken og gør det svært for mig at slappe af og lytte og tage ind, og desværre er det ofte sådan,a t det lige præcist er sådan, at det er den følelsesmæssige del af en, der får taget styringen.

Det er pisse ubehageligt og dertil kommer til faktum, at jeg også er skuffet og vred over Rigshospitalets håndtering, specielt fordi vi havde en aftale om, at de ville kontakte mig uanset, også blot for at fortælle mig, at det ikke kunne blive til noget alligevel. De glemte mig, tænker jeg. I hvert fald fik de aldrig ringet og nu sidder jeg her tidligt morgen med hævede øjne og en urolig krop.

Om lidt er det mig, der kontakter dem. Hvad der sker derfra, ved jeg ikke.

Status

De kunne ikke tage vandet i går morges, så jeg fik piller til at modne det hele en smule. De første inden jeg forlod hospitalet. Det startede godt og der kom regelmæssige plukkeveer med bid, så efter 4 timer hvor de næste piller skulle spises, syntes jordemoderen at jeg lige skulle se an i yderligere 2 timer, for at undgå at blive ramt af en ve storm. Nu gik det langsomt i sig selv i forhold til regelmæssighed og efter 2 timer fik jeg besked på at tage  pillerne. Så skete der lidt igen og efter 4 timer tog jeg de sidste piller og skulle møde på fødegangen kl. 21.30.

Det virkede godt. Ve-aktiviteten tog til og bed. Så vi startede med at gå lidt omkring på hospitalet og jeg måtte bruge energi på vejrtrækningen, men det havde desværre ikke givet nok og efter midnat tog vi hjem for at få søvn. Det fik vi og nu er det hele ligesom gået i sig selv. Pis altså. Fuldstændig som med igangsættelsen af Harald.

Sådan er det jo med igangsættelser og indgriben. Jeg ved det godt. Jeg er forberedt på det. Savner mine drengene nu og er atter på vej på fødegangen for at se om der kan komme lidt mere skub i det.

Så radiotavsheden skyldes at vi arbejder på det.

Mens vi venter på baby

Det er først i morgen, tirsdag, at en igangsættelse finder sted, altså med mindre hele Rigshospitalets optageområde er gået i fødsel.

Jeg er klar. Vi er klar. Har slappet af hele weekenden og samlet ungernes elektroniske tog. Så er tiden gået med det.

Så der er ingen fødsel i gang. Endnu.
Sov nu godt derude.

At få hjælp til at komme i gang.

Jeg bliver sat i gang i næste uge, inden påske, hvis det ikke er sket af sig selv inden, da er jeg fulde 39 uger. Lige som med Gustav og Harald, og alene af hensynet til mig. Der er ikke en medicinsk årsag. Der er en psykisk.

Der er delte meninger/erfaringer om igangsættelse og I behøver ikke dele dem med mig, slet ikke de dårlige, det har jeg ikke brug for. Enhver fødsel har sine risici og jeg har både læger og jordemødre ind over og jeg er tryg.

Min graviditet har været god og længe forestillede jeg mig, at jeg ville se, om jeg gik i gang af mig selv, men jo tættere på vi er kommet terminen, desto mere har jeg brug for, at de holder mig i hånden. Cirkeline døde ikke af de tre ugers overtid, men fostervandet var grønt og mentalt var jeg så slidt, at jeg dårligt kunne samarbejde.

Min jordemoder siger, at her fjerde gang satser de på, at de kan nøjes med at tage vandet og med de sidste ugers mange plukkeveer, så virker det som en reel mulighed, men alt det bliver der taget stilling til, når jeg står på fødegangen. Umiddelbart bliver det tirsdag, men det kommer helt an på, hvor mange fødsler, der er i gang den dag. Er der knald på, så må jeg vente til en anden dag. Det er jeg helt indforstået med.

Vi glæder os. Vi er klar. Jeg aner ikke, hvad kønnet bliver. Jeg har drømt, at det bliver en dreng, men hvis jeg skal sammenligne graviditeter, så har jeg cravings for appelsin ligesom med Cirkeline.

God torsdag til dig, dig og dig. Og tak fordi du er der, læser, kommenterer og forholder dig. Det betyder noget. Du betyder noget.